Home » Zdravilci

Zdravilci

KETUT LIYER       MANGKU SANA       MANGKU JERO       IBU MANGKU       CLINICAL HYPNOTHERAPHY

Balinezijski tradicionalni zdravilci se imenujejo Balian. Vsaka vas ima vsaj štiri Baliane, kar pomeni, da je na baliju 8.000 zdravilcev, štirikrat več kot zdravnikov.

Eni zdravilci tvorijo kanal med bolnikom in Bogom, tako vidijo na katerem mestu je potrebno bolnika zdraviti. Nekateri zdravijo z belo ali črno magijo, drugi z bolečo masazo in tradicionalnimi zelišči, čaji. Kakorkoli že, ko smo bolani, bi poizkusili in naredili prav vse samo da bi ozdraveli.

In Bali, what you see – sekala – is a colorful world of ceremony, ritual, dance and drama. What you dont see, what is occult – niskala – is the doctrine underlying the pageants, the code underlying the rites, and the magic underlying the dance.

Bali ima dolgo tradicijo Bali Usada, kar je ime za balinezijsko tradicionalno zdravljenje. Balinezijski zdravilci pri zdravljenju uporabljajo naravna zelišča in začimbe. Gre za holistično terapijo, ki temelji na starodavnih modrostih, s katerimi zdravijo telesne in duševne bolezni. Balinezijci živijo v dveh enakovrednih svetovih: prvi je viden oziroma zaveden svet, imenovan sekala, drugi pa je očem neviden, nezaveden, in se imenuje niskala. Balinezijski zdravilci verjamejo, da morajo zdraviti oba svetova, da bi lahko resnično pozdravili bolezni.

Njihova bogata kultura je polna znanja o zdravilnih učinkih zelišč in masaž ter znanja o energetskem zdravljenju. Indonezijska pokrajina je namreč bogata z zdravilnimi zelišči imenovanimi ‘jamu’. Še dandanes se Balinezijci glede svojega zdravja posvetujejo s tradicionalnimi zdravilci, ki zdravijo z energijo bogov. Takšen način zdravljenje je na Bali privabil mnogo mednarodno uspešnih zdravilcev, ki prisegajo na holistično zdravljenje.